Bemutatkozom

 

 

NYÍLTSÁG, KISZÁMÍTHATÓSÁG,
SZAKÉRTELEM
Több mint negyven évvel ezelőtt az első munkahelyemen, a Cukorgyár villamos üzemvezetőjeként tanultam tisztességet, egyenes beszédet. A Megyei Tanács közgazdászaként ismertem meg, mit jelent a közért dolgozni, városban, megyében, régióban gondolkodni.
A Kaposvári Cukorgyár első választott elnök-vezérigazgatójaként meghatározó szerepem volt abban, hogy a nyolcvanas évek gazdaságpolitikája által megszüntetésre „ítélt” gyár ma az egyetlen működő cukorgyára az országnak. Később a Klíma-Vill Kft. igazgatójaként tapasztaltam meg a vállalkozók nehéz életét.
Tizenkét évig voltam önkormányzati képviselő. Sikeres lobbizásom eredményeként került a „cukorgyári gödör” egy forintért az önkormányzat tulajdonába, így megépülhetett a Rákóczi Stadion, és a hozzá tartozó nagy területű parkoló, majd az út is, amely lehetővé tette a gabona- és a cukorrépa szállító kamionok elterelését. Kiharcoltam azt is, hogy a Cukorgyár köz minden lakásához a gyár – miután megszüntette a távhőszolgáltatást – ingyenesen kiépítse a gázvezetéket, kombi kazánokat vásároljon. Közbenjárásomra adta át a cukorgyár az általa használt területet, így a Keleti temető bővítésével lehetővé vált az új urnatemető-rész kialakítása, a déli kapu felújítása és újbóli megnyitása.
Képviselői munkámban mindig kiemelt szerepet kapott a kaposvári vállalkozások munkával való ellátása, versenyhátrányuk csökkentése.
Életemben során központi helyet foglalt el sport, első osztályú kosárlabdázó voltam. A nyolcvanas években sportvezetőként meghatározó szerepem volt a kaposvári profi kosárlabda alapjainak megteremtésében, a két bajnoki cím megszerzésében. Elnöke voltam a megyei szövetségnek, amikor Kaposvár megkapta a „Kosárlabda Városa” címet.
Kováts Imre
polgármester jelölt

NYÍLTSÁG, KISZÁMÍTHATÓSÁG, SZAKÉRTELEM

 

Kováts Imre polgármester jelölt

 

Sopron melletti Lövőn születtem, de gyermekkoromat már Sopronban töltöttem. 1970 óta élek Kaposváron. Nős vagyok, egy lány gyermekem van és két csintalan lány unokám.

Előbb a fővárosban szereztem villamos-üzemmérnöki diplomát, majd munka mellett tanulva végeztem el a Marx Károly közgazdaságtudományi Egyetem gazdaságszervezési szakát. Az országban az elsők között szereztem közbeszerzési szakértő képesítést.

 

Több, mint negyven évvel ezelőtt az első munkahelyemen, a Cukorgyár villamos üzemvezetőjeként tanultam tisztességet, egyenes beszédet. A Megyei Tanács tervosztály vezető helyetteseként ismertem meg, mit jelent a közért dolgozni, városban, megyében, régióban gondolkodni. A rendszerváltás után több évig vezettem a Somogy Megyei települési önkormányzatok pénzügyi ellenőrzési társulását.

 

Pályázattal, a magyar cukoriparban elsőként, titkos választással lettem a Kaposvári Cukorgyár igazgatója, majd a gyár gazdasági társasággá (Kaposcukor Zrt) történő átalakulása után a társaság elnök-vezérigazgatója. Meghatározó szerepem volt abban, hogy a nyolcvanas évek gazdaságpolitikája által megszüntetésre „ítélt” gyár ma az egyetlen működő cukorgyára az országnak. Később a Klíma-Vill Kft igazgatójaként tapasztaltam meg a vállalkozók nehéz életét.

 

Tizenkét évig voltam önkormányzati képviselő. Sikeres lobbizásom eredményeként került a „cukorgyári gödör” egy forintért az önkormányzat tulajdonába, így megépülhetett a Rákóczi Stadion, és a hozzá tartozó nagy területű parkoló, majd az út is, amely lehetővé tette a gabona-, és a cukorrépa szállító kamionok elterelését. Sikerült kiharcolnom azt is, hogy Cukorgyár köz több mint ötven lakásához a gyár – miután megszüntette a távhőszolgáltatást – minden lakáshoz ingyenesen kiépítse a gázvezetéket, kombi kazánt vásároljon. Közbenjárásomra adta át a cukorgyár az általa használt területet, így a Keleti temető bővítésével lehetővé vált az új urnatemető-rész kialakítása, a déli kapu felújítása és újbóli megnyitása. Képviselői munkám jelentős eredménye volt, hogy a Trianonra való emlékezésre lehetőséget adó szobor került a Berzsenyi Parkban felállításra. Az utóbbi négy évben „szakértőként” segítettem az mszp-s képviselők közgyűlési munkáját.

 

Képviselői munkámban mindig kiemelt szerepet kapott a kaposvári vállalkozások munkával való ellátása, versenyhátrányuk csökkentése. Javaslatomra, közreműködésemmel alkotta meg a képviselő testület 1988.-ban az önkormányzat első, a verseny feltételeit szabályozó közbeszerzési rendeletét. Az intézmények energia megtakarítást eredményező, komplex felújítására - még képviselőségem elején - javaslatomra hozott határozatot a közgyűlés. Elsőként javasoltam a közmunka bevezetését.

 

Eddigi életem során központi helyet foglalt el sport, a Soproni MAFC első osztályú kosárlabdázó voltam. A nyolcvanas években sportvezetőként meghatározó szerepem volt a kaposvári profi kosárlabda alapjainak megteremtésében, a két bajnoki cím megszerzésében.

Tizenöt évig elnöke voltam a megyei szövetségnek. A közös munka - a „Mini program”-, az iskolai bajnokságok-, a megyei bajnokság-, számos nemzetközi torna-, valamint a „Kadett” Európa Bajnokság megszervezése - elismeréseként Kaposvár elsők között kapta meg a „Kosárlabda Városa” címet. Az NB I.-es csapatokat tömörítő Liga elnöke voltam.

Két alkalommal kaptam meg a Somogy Megye Sportdíját.

 

A Somogy Polgáraiért kitüntetést 2010-ben kaptam meg.

 

Kováts Imre

polgármester jelölt