NB I-es csapat története | 2023.11.15.

GELLÉR SÁNDOR A KAPOSVÁRI KISPADON - CSODAVÁRÁS

Ismét az „A” csoportban, új játékosokkal, új névadó támogatóval: KLÍMA-VILL KFt. Stickel Pétert négy vereség után a játékoslegenda, Gellér Sándor követi a kispadon. Csodavárás, a szurkolók zsúfolásig megtöltik a nézőteret, azonban a „Gellér csoda” elmarad, a Klíma-Vill KSE éppen, hogy bennmarad az „A” csoportban. Gosztonyi ismét megy. Kovács László új játékosokat igazol, majd lemond. Szita Károly polgármester a társelnöke – Kása Sándor mellett – az egyesületnek. A nyolc közé jutás most sem sikerül. Gellér Sándor megy, Simon Károly jön. Vérátömlesztés, Kása Sándor új csapattal, újra kezdi a három éves koncepció megvalósítását.

NB I-es csapat története | 2023.10.28.

ÁTMENETI BÚCSÚ AZ „A” CSOPORTTÓL – EGY ÚJ KORSZAK KEZDETE

A csalódást keltő 9. helyen zártuk az 1993/1994-es bajnokságot, messze elmaradva az eredeti céltól, a 3-6. helytől. 28 mérkőzésen, 19 győzelem, ami nem is olyan rossz, 67,9%-os teljesítményt jelentett. Új bajnokság, új ígéret. Stickel Péter: cél a nyolc közé jutás. Az erősítés jól sikerült, a feltételek adottak. Az önkormányzati választásra előestéjén a kosarasok fórumot szerveznek Szita Károly számára, aki gyökeres változást ígér sporttámogatásban. Másnap polgármesterré választják. Stickel Péternek „Kaposvár Szolgálatáért” kitüntetést adományoz az új polgármester vezette közgyűlés, de a nyolc közé jutás ismét nem sikerül, sőt a csapat kiesik a „B” csoportba. Az új névadó szponzor, a Konstruktőr Kft. Az önkormányzat is új egyesület mögé áll, pénzt ad: amerikai kosaras a csapatban. Gosztonyi visszatér Kaposvárra. A Konstruktőr KSE feljut az „A” csoportba, igaz csak egy hajszálon múlott. Ismét kék az ég.

NB I-es csapat története | 2023.10.04.

„CSENDESEBB VIZEKEN”


Szurkolót, játékost, edzőt megviselt a mögöttünk hagyott Szuper Liga. Csendesebb bajnokság elé néztünk, mert az 1993/1994-es bajnokságban legfeljebb a legjobb nyolc között, a jobb helyezésekért folyó mérkőzéseken találkozunk a Szuper Ligában szereplő, legjobb négy csapattal. A vereségekkel, konfliktusokkal terhelt szezon után is - a jóslatokkal ellentétben - együtt maradt csapat, melyhez visszatért Monok Tibor. A vezető edző, Stickel Péter az eddigi legjobb helyezés megismétlését, túlszárnyalását, a 3-6. hely elérését tűzte ki célul. Kilencedikek lettünk és akkor még nem sejtettük, ez volt a lejtő teteje. Kaposvár – másfél évtizedes munka elismeréseként - az elsők között kapta meg a „Kosárlabdasport városa” elismerést. Tv előtt mutatkoztunk be a Koracs Kupában. Az egyéb történések az EPILÓGUS-ban.

NB I-es csapat története | 2023.09.18.

NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE – IX. részKaposvár a „KOSÁRLABDASPORT VÁROSA”

Az 1992/1993-as bajnokság megkezdése előtt szurkolói fórumot tartottunk az „NB II-től a Szuper Ligáig” címmel. Nem igen tudtuk, mi vár a nemzetközi mezőnyben a csapatra. Az NB II-be is neveztük az ifjúsági csapatot. Gosztonyi követte Monokot a Videotonba. Leigazoltuk a válogatott Hoffman Zoltánt és az orosz Igor Kolicsevet. Szuper Liga: voltak jó mérkőzéseink, meglepő győzelmeink, de nem a mi szintünk. A kispadon Stickel váltotta Simont. A kosárlabdasportban kifejtett másfél évtizedes munkánk elismeréseként a Kaposvár az elsők között kapta meg „KOSÁRLABDASPORT VÁROSA” címet. EPILÓGUS: a városi és a megyei önkormányzat közötti vita az adótartozást felhalmozó, fizetésképtelen kaposvári sportegyesületek támogatásáról.

NB I-es csapat története | 2023.08.10.

NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE – VIII. részKAPUSCUKOR SE AZ „ÉLMEZŐNYBEN”

A Kaposcukor SE tíz felnőtt játékossal kezdte az első „A” csoportos évét, az 1990/1991-es bajnokságot. Vezetői hiba. Az egyre jobb eredményeket elérő ifjúsági csapat játékosai csak sérülés esetén kaptak játéklehetőséget. A ZTE bajnokcsapata az elmaradt fizetések miatt nem akar kiállni ellenünk, majd mégis és „tönkrever” bennünket. A körmendi öregfiúk MK mérkőzésen – 1000 néző előtt – Kaposváron is győz ellenünk. Gyalázat.
A helyi média fizetésképtelen-, megszűnő egyesületekről tudósít. Napi küzdelem az életben maradásért, eközben a vezető edző - a baráti társasággá alakított - csapat megerősítését és a fizetések emelését szabja további edzői munkája feltételeként. SOKK! Az 1991/1992es bajnokságra átalakul a játékoskeret, de már a régi-új edzővel, Simon Károllyal. A csapat hatodik lesz, az eddigi legjobb eredmény. A névadó támogató, a Kaposcukor Rt megszünteti a támogatást.

NB I-es csapat története | 2023.07.21.

NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE – VII. részGÖDÖRBŐL A CSÚCSRA – A NAGY UGRÁS ÉVE

Horváth Frigyes az MKSZ főtitkára - és a vidékpárti elnökség - megmentette a kaposvári kosárlabdát, bennmaradtunk az NB I-ben. A BÁZIS Dél-Dunántúli Építőipari Vállalatot azonban nem tudták megmenteni, megszűnt a vállalat, megszűnt a támogatás. A budapesti székhelyű cégek folyamatos megszűnése miatt szűkült támogatók köre. Az önkormányzatiság kialakítását kísérő bizonytalanságok sem kedveztek a sporttámogatásnak. A csapat működéshez szükséges pénzt szinte ezerforintonként kellett összekoldulni. A kosárlabda csapatnak a Kaposvári Cukorgyár dobott mentőövet: láss csodát - a kezdeti bizonytalan lépések után - Kaposcukor SE „A” csoportba jutott. Elősorban a hazai látványos győzelmeknek köszönhetően a szurkolók visszatértek a lelátóra, minden mérkőzésünket zsúfolt lelátók előtt játszottuk.

NB I-es csapat története | 2023.07.04.

NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE – VI. részTovábbra is cél az „A” csoport, aztán kiesés az NB I-ből. Aztán mégse

Az 1987/1988-as bajnokság rájátszása - tíz vesztes mérkőzés okozta – traumájából alig ocsúdtunk fel, jött a hír megszűnt a SÁÉV önálló vállaltként létezni. Az új név, a BÁZIS Kaposvár KK sem segített: az 1988/1989-esbajnokságban ott folytattuk, ahol az előző szezonban Frolow vezetésével abbahagytuk, vereségekkel. Pedig nem volt még ilyen erős csapatunk. Az őszi fordulót is kettős vereséggel kezdtük, másnap Magyar András kapta meg a feladatot, hogy benntartsa a csapatot. Nem sikerült, simán kiestünk. Akár a balladában, amit hosszú évek alatt felépítettünk, azt néhány hét alatt leromboltuk. Aztán mégse: a Bajai SK tekintélye és Horváth Frigyes, az MKSZ főtitkára megmentette a kaposvári kosárlabdát, bennmaradtunk az NB I-ben.

NB I-es csapat története | 2023.06.22.
NB I-es csapat története | 2023.06.14.
NB I-es csapat története | 2023.05.24.
NB I-es csapat története | 2023.05.08.
NB I-es csapat története | 2023.04.24.
NB I-es csapat története | 2023.04.12.