2020.02.18.
SZUPER ÉVÜNK LESZ? -  II. rész

Komoly színészi képességeket csillogtatott a polgármester a 2020. évi költségvetést elfogadó január végi közgyűlésen. Még az ellenzéki képviselőkkel is el tudta hitetni, hogy a költségvetési rendelet szöveges indoklásában szereplő beruházások pénzügyi fedezete szerepel a pénzügyi táblázatokban. Pedig a döntő többség nem szerepel.

El tudta azt is hitetni, hogy önkormányzati beruházásként valósul meg, például a 2x50 MW-os naperőmű, a kórház szülészeti épületének rekonstrukciója, a közösségi közlekedési központ és létesítményei, a biomassza fűtőmű, csak hogy néhányat említsek.

A képviselő kérdésekre adott válaszoknál a polgármestert már cserben hagyta színészi képessége, mert – tételezzük fel a tájékozatlanságot - esetenként csak zavaros mellébeszélésre, illetve - polgármesteri szóhasználattal - „hadoválásra” futotta.

2020.02.05.

SZUPER ÉVÜNK LESZ? -  I. részKomoly színészi képességeket csillogtatott a polgármester a 2020. évi költségvetést elfogadó január végi közgyűlésen. Még az ellenzéki képviselőkkel is el tudta hitetni, hogy a költségvetési rendelet szöveges indoklásában szereplő beruházások pénzügyi fedezete szerepel a pénzügyi táblázatokban.

El tudta azt is hitetni, hogy önkormányzati beruházásként valósul meg, például a 2x50 MW-os naperőmű, a kórház szülészeti épületének rekonstrukciója, a közösségi közlekedési központ és létesítményei, a biomassza fűtőmű, csak hogy néhányat említsek.

A képviselő kérdésekre adott válaszoknál a polgármestert már cserben hagyta színészi képessége, mert – tételezzük fel a tájékozatlanságot - esetenként csak zavaros mellébeszélésre, illetve - polgármesteri szóhasználattal - „hadoválásra” futotta.

2020.01.09.

A PÁRTTAL, A NÉPPEL EGY AZ UTUNK, A JELSZAVUNK MUNKA ÉS BÉKE …..Ha a Facebook tulajdonosai versenyt hirdetnének arról, hogy ki tesz fel a közösségi oldalakra legtöbb magánéleti eseményt, biztos első helyezett lenne az exhibicionista Hernesz.

A karácsonyi ünnepek után Hernesz 35 évvel korábban készült fotót tett fel a közösségi oldalára. Na, mondtam magamban, én egy régebbit tudok produkálni. Ezért a Somogyi Néplap archívumából megosztottam egy 53 évvel ezelőtt – a katonaéletről szóló, ünnepélyes alkalomból - készített tudósítást. Ennyit az időzítésről és az okról.

Nyilvánvaló, ha Hernesz őrvezető nem lett volna KISZ titkár, soha nem kerül volna az MSZMP megyei lapjának oldalaira. Azt meg Hernesztől tudjuk, hogy KISZ titkári funkció nem a párt politikája iránti elkötelezettséget jelentette, hanem a kultúra iránti szeretetnek-, a közösségszervező képességnek szólt.

A Somogyi Néplapban lévő fotóhoz csatolt „ajánlásom” semmilyen személyes – vagy a lejáratás szándékát tükröző – megjegyzést nem tartalmazott. Ezért érthetetlen Hernesz reagálása.

2019.12.11.

A SZEMECO után újabb „AKTATÁSKÁS” építőipari cég Kaposváron!A közeli napokban megkezdődik a Körcsarnok gépészeti, belső építészeti felújítása. A tornateremmel nem rendelkező kaposvári iskolák-, utánpótlás csapatok a következő év őszén ismét birtokba vehetik a Körcsarnokot. Addig marad az ARÉNA. A kivitelező a BENEDEK Generálkivitelező Kft.

Természetesen ma már nincs olyan építőipari cég, amelyiknek minden területre van saját szakember gárdája. A többség tapasztalt menedzsmenttel- és „bejáratott” alvállalkozói körrel rendelkezik. Ez feltétele a határidőben és jó minőségben történő teljesítésnek.

Amint azt a kaposváriak tapasztalhatták a SZEMECO Kft nem tartozik ezek közé. A cég 2015 végén úgy robbant be a kaposvári építőipari piacra, hogy három hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárásban való részvételre kapott – másik két tolna megyei céggel együtt – meghívást. Természetesen mindhárom projektet - azaz, hat önkormányzati intézmény energetikai korszerűsítési munkáit - a SZEMECO Kft nyerte.

2019.11.25.

A Közgyűlés kellemes hangulatát legfeljebb FELDER eskütétele ronthatja.Mindig kitüntetett figyelem kíséri a helyi adók-, és a közszolgáltatási díjak következő évre szóló megállapítását. Ez utóbbiak súlyát csökkentette, hogy 2010. után a lakósság széles körét érintő közszolgáltatási díjak közül csak az autóbusz közlekedés díjainak megállapítása maradt a képviselő testület hatáskörében.

Kaposvár – a saját bevételeket tekintve - kiváló évet zár. A 2019-ben a tervezetthez képest a telekadóból több mint 400 millióval-, iparűzési adóból 200 millióval több folyik be. A kedvező pénzügyi helyzetet közel 2,5 milliárddal javítja, hogy a Kormány a KOMETA megmentésére adott támogatást Kaposvárnak nem kell visszafizetnie.

A Németh István Program folyamatban lévő-, illetve a következő évben induló beruházásai lehetővé teszik az iparűzési adóbevétel, mint egy 200 milliós növelését.

2019.11.10.

NOVEMBER, A KÉPVISELŐK ELŐTT A HELYI ADÓK!Fejes István, a Kaposváriakért Egyesület elnöke nyilatkozta a minap: „Munkás öt évünk lesz. Képviselőink feladata az elképzeléseink megjelenítése lesz a közgyűlésben. De terepre is ki kell menniük, minél több emberrel kell találkoznunk, hogy elnyerjük a kaposváriak bizalmát. Összegyűjtjük a problémáikat és képviselni fogjuk őket a közgyűlésben.”

Minden év novemberében dönt a képviselő testület arról, hogy a következő évben a kaposváriak – magánszemélyek és a vállalkozók - mennyi adót fizetnek a következő évben. Így lesz ez a november 28.-i közgyűlésen is, amikor a 2020. évi költségvetés önkormányzati saját bevételekről, a helyi adók - köztük a kommunális adó - nagyságáról döntenek a képviselők.

2019.10.21.

ELSZALASZTOTT LEHETŐSÉGEKA Fidesz képviselői jelöltjei csak 81-el több szavazatot kaptak, mint az ellenzék által indított képviselő jelöltek. 82 szavazaton múlott az ellenzéki győzelem.

Az elmúlt napokban - a különböző közösségi oldalakon - több „elemzés” is napvilágot látott. A legnagyobb ellenzéki jelölő szervezet (Kaposváriakért Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP) vezetői, polgármester jelöltje az elmaradt győzelem okaként a másik két jelölő szervezetet, a Polgári Szabadság Platform-t és a Füredi Szőlősgazdák és Földművelők Egyesület-t nevezte meg, mert nem voltak hajlandók az együttműködésre. Pedig csak önmagukat hibáztathatják az elmaradt győzelem miatt.

Figyelemmel kísérve a választási felkészülést (sőt, esetenként véleményt is írva) bennem is megfogalmazódott a vélemény, hogy miért nem sikerült az 1994-ta regnáló polgármestert-, illetve a Fidesz-t legyőzni és egy ellenzéki többségű-, de legalább egy kiegyensúlyozottabb erőviszonyokat mutató képviselő testületet választani.