2021.01.11.

Szuper évünk lesz 2020-ban – kezdte az idei költségvetés tárgyalását Szita Károly az elmúlt év első közgyűlésén.

Azt ígérte, hogy 2020-ban befejeződnek a Németh István Program beruházásai, de legalább is elkezdődik az utolsó néhány fejlesztés megvalósítása.

A polgármester megjelölte az ötéves várospolitikai programon túlmutató célokat is: 2020-ban elkezdődik Kaposvár újraiparosítási programja illetve új egészségügyi program indul, melynek eredményeként Kaposvár 2030-ra az ország legegészségesebb városa lesz.

2020.12.08.

Az elmúlt hetekben Parrag László, a Kereskedelmi és Iparkamara Elnöke javaslata borzolta a polgármesterek többségének idegeit: azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy a Kormány két évre függessze fel a helyi iparűzési adó (hipa) fizetését, ezzel segítve a járvány miatt nehéz helyzetbe került kis- és közép vállalkozásokat.

A polgármesterek többsége - pártállástól függetlenül - erőteljes jelzős szerkezettel minősítette a kamarai elnök javaslatát.

A tiltakozási hullám akkor csúcsosodott ki, amikor a Kormány - elfogadva Parrag javaslatát - megtiltotta az önkormányzatoknak a helyi adók emelését. Pedig volt kitől tanulni, hisz a 2010-ben hatalomra jutó Fideszes kormány a pénzügyi-gazdasági vállságra hivatkozva brutálisan megemelte az adókat. Így tett akkor Kaposvár is.

2020.11.16.

Az önkormányzat gazdaságfejlesztési célterületek felülvizsgálatával, kijelölésével is készül Kaposvár 21. századi újraiparosításáraAlig néhány héttel azt követően, hogy a kaposvári képviselő testület meglepő gyorsasággal eladta a frissen elkészült, 5,2 hektáros ipari parkját, a sebtében összehívott rendkívüli közgyűlés fontos gazdaságfejlesztési kérdésekben döntött.


A helyi médiában az indokoltnál kisebb nyilvánosságot kapott, hogy Közgyűlés Kaposvár XXI. századi újraiparosításának feltételeit gazdaságfejlesztési övezetek felülvizsgálatával, kijelölésével, újabb ipari parkok létesítésével igyekszik megteremteni és ezzel lehetőséget adni az újabb, Kaposváron letelepülni akaró vállalkozásoknak. Kaposvárra visszatér a gépgyártás és az autóbuszgyártás.

2020.09.22.

A SZEMEKO Kft BUDAPESTRE KÖLTÖZÖTT, DE A CSONTVÁZAT ITT FELEJTETTEA polgármester a holnapi közgyűlésen arra kéri a képviselőket, hogy hatalmazzák fel kivitelezési szerződésének módosításához: „a Dorottya-ház felújítása során az épület korából is adódóan előre nem látható többletfeladatok jelentkeztek”, melyek többletköltsége 304,8 millió forint.

2020.06.29.

Válságkezelés Szita-módra, avagy polgármesterünk sem jobb a Deákné vásznánál!A veszélyhelyzet megszüntetését megelőző napon a polgármester - hosszú gondolkodás után - módosította a 2020. évi költségvetést (a képviselőket igen-nem, excel táblázatban kérdezte meg).

A legutóbbi - a vészhelyzetben hozott polgármesteri döntésekről szóló - közgyűlési tájékoztatójában azt írta, hogy „Az önkormányzat legjelentősebb bevételi forrásait érintő kormányzati döntések, valamint a vírus gazdaságra gyakorolt hatásait is figyelembe véve a bevétel kiesés több mint 1,3 milliárd forint.”

2020.06.21.

VÁNDORPATKÁNYOK MÁRPEDIG VANNAK!Amikor ötven évvel ezelőtt a cukorgyártól kapott lakásba beköltözhettem – a határtalan boldogság mellett – tudomásul vettem, hogy egy iparterület kellős közepén fogok élni. Tudomásul vettem a gabonaszállító kamionok dübörgését, a húskombinát semmihez sem hasonlító bűzét, a cukorgyári mészkemence töltésének zaját, a nyers cukorrépaszelet szagát.

2020.06.03.

KORONAVÍRUS JÁRVÁNY & GAZDASÁGI STRATÉGIASzita Károly - amióta nyilvánvalóvá vált, hogy a 2010-es önkormányzati választásokra meghirdetett, a Közgyűlés által elfogadott négyéves várospolitikai programjában, a „Hiszünk Egymásban” vállalt feladatok a ciklus végére csak részben valósulnak meg – folyamatosan hivatkozik arra, hogy tízéves időtávra vállal kötelezettségeket (noha ezt a törvény nem teszi lehetővé és etikailag is kifogásolható).