2020.06.29.
Válságkezelés Szita-módra, avagy polgármesterünk sem jobb a Deákné vásznánál!

A veszélyhelyzet megszüntetését megelőző napon a polgármester - hosszú gondolkodás után - módosította a 2020. évi költségvetést (a képviselőket igen-nem, excel táblázatban kérdezte meg).

A legutóbbi - a vészhelyzetben hozott polgármesteri döntésekről szóló - közgyűlési tájékoztatójában azt írta, hogy „Az önkormányzat legjelentősebb bevételi forrásait érintő kormányzati döntések, valamint a vírus gazdaságra gyakorolt hatásait is figyelembe véve a bevétel kiesés több mint 1,3 milliárd forint.”

2020.06.21.

VÁNDORPATKÁNYOK MÁRPEDIG VANNAK!Amikor ötven évvel ezelőtt a cukorgyártól kapott lakásba beköltözhettem – a határtalan boldogság mellett – tudomásul vettem, hogy egy iparterület kellős közepén fogok élni. Tudomásul vettem a gabonaszállító kamionok dübörgését, a húskombinát semmihez sem hasonlító bűzét, a cukorgyári mészkemence töltésének zaját, a nyers cukorrépaszelet szagát.

2020.06.03.

KORONAVÍRUS JÁRVÁNY & GAZDASÁGI STRATÉGIASzita Károly - amióta nyilvánvalóvá vált, hogy a 2010-es önkormányzati választásokra meghirdetett, a Közgyűlés által elfogadott négyéves várospolitikai programjában, a „Hiszünk Egymásban” vállalt feladatok a ciklus végére csak részben valósulnak meg – folyamatosan hivatkozik arra, hogy tízéves időtávra vállal kötelezettségeket (noha ezt a törvény nem teszi lehetővé és etikailag is kifogásolható).

2020.05.25.

A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY HATÁSA A VÁROS 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉREMekkora bevétel kiesést okozott a koronavírus járvány, illetve mekkora költségeket igényelt a járvány elleni védekezés? Aki figyelemmel kísérte a polgármester Facebook tájékoztatóit, még az sem tud – az egymásnak is ellentmondó, ellenőrizhetetlen, esetenként valótlanságot tartalmazó nyilatkozatok miatt - választ adni erre a kérdésre. A 2020. évi költségvetés módosításának elsősorban erre kellett hiteles választ adnia.

2020.04.26.

Dinamikusan fejlődő kaposvári gazdaság – Növekvő munkanélküliségÉvek óta azt halljuk Szita Károlytól – legutóbb az önkormányzat 2020. évi költségvetésében olvashattuk – hogy Kaposvár gazdasága dinamikusan fejlődik és ennek köszönhetően „az elmúlt húsz év legalacsonyabb munkanélküliségét mérjük ma Kaposváron”.

Sajnos a két állítás egyike sem igaz.

2020.04.19.

Az önkormányzatiság érvényesülése: a kaposváriaknak lesz-e beleszólásuk a költségvetés „átstrukturálásába”.Szita Károly az április 8.-i kormányülésen közölte Orbán Viktorral, hogy „az egyik legégetőbb feladat az önkormányzatok költségvetésének átstrukturálása”.

Közölte azt is, hogy „a költségvetés átalakításhoz legalább egy hónapra van szükség és ezt követően tartják lehetségesnek a tárgyalást a kormánnyal az önkormányzatoknak jutó forrásokról”.

2020.03.16.

360 FOKOS FORDULAT A FŰTŐMŰ ÉPÍTÉSÉBEN?Szita Károly ismét melegvizet keres a Füredi út melletti telken. Ha a polgármester a geotermikus energiára alapozott fűtőmű létesítése mellett kötelezi el magát, akkor a következő évtized egyik jelentős, a kaposváriak zsebét közvetlenül is érintő beruházás megvalósítása beláthatatlan távolságba kerül.

Emlékeztető: az ezredfordulót követő évtized közepén a drasztikus gázár növekedés miatt Kaposváron is megemelkedtek a távhőszolgáltatás díjai. A gázenergiától való függőség csökkentése érdekében az önkormányzat kereste annak lehetőségét, hogy megújuló energiaforrás felhasználásával biztosítsa a távfűtés hőigényét.

A polgármester először a geotermikus energiára alapozott erőmű építését ígérte, majd a faapríték tüzelésű erőmű kapott szabad utat. Később a faapríték tüzelésű fűtőmű építése mellett döntött. Most ismét felvetette a geotermikus energia hasznosítását, ami visszatérés a közel másfél évtized ezelőtti szándékhoz.