MI A SZÁNDÉKA A KÖZGYŰLÉSNEK A TEMETKEZÉSI Kft-vel?

2022.11.21. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

Ez év június végén hatályát vesztette az a kormány határozat, amely megtiltotta az önkormányzatok, illetve az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok számára a szolgáltatások díjának emelését, így azok – akár csak Kaposváron – azonnal éltek a lehetőséggel, emelték a díjakat.

MI A SZÁNDÉKA A KÖZGYŰLÉSNEK A TEMETKEZÉSI Kft-vel?

 

A csütörtöki közgyűlésen – a megszokott év végi gyakorlatnak megfelelően – ismét napirenden vannak a szolgáltatások díjának emelésére vonatkozó javaslatok. A képviselők MNB által prognosztizált éves inflációra (13,5 – 14,5 %) hivatkozva valamennyi szolgáltatás díját ezt megközelítő (a parkolási díjakat ezt meghaladó) mértékben szándékoznak emelni.

 

A díjemelési javaslatok között egyetlen kivétel van, amelynek emelése jelentősen eltér a MNB által számított mértéktől, ez pedig a Közgyűlés hatáskörébe tartozó temetkezési díjak.

 

A Temetkezési Kft 15 %-os emelést javasol, a képviselők elé azonban már csak 7 %-os emelés került. Ez, példa nélküli döntés lehet, ugyanis a 7 százalékkal számított árbevétel a költségek 64 százalékára (!) nyújt fedezetet, a hiány 45,7 millió forint.


Megjegyzem a képviselők utoljára 2020-ban emelték a temetkezés díját.

 

Az előterjesztésben szó sincs arról – mint más Szolgáltatók esetében – hogy a Közgyűlés a veszteséget okozó díjemelést támogatással kompenzálja, pedig nyilvánvaló, hogy a 45,7 milliót nem lehet „kigazdálkodni”. A döntéssel a Közgyűlés arra kényszeríti a Temetkezési Kft-t, hogy a nem éppen olcsó temetkezési kellékek-, szolgáltatások díját emelje, azaz drágább lesz a temetkezés.

 

A Kft díjemelése persze ellentétes lenne az önkormányzat szándékával.


Indokolt feltenni a kérdést,

 

csak nem a kivéreztetett Temetkezési Kft-ben akar többségi tulajdonhoz jutni az Önkormányzat?


A polgármester 2010. óta „lebegteti” a „tulajdonszerzést”, mondván csak a többségi tulajdon birtokában tud gátat szabni az áremelésnek. Az Önkormányzat a mai napig nem szerzett többségi tulajdont Temetkezési Kft-ben, miközben ez csak a rajta múlik. Ugyanis többször visszautasította az egyik tulajdonos eladási ajánlatát. Néhány évvel ezelőtt egy interpelláció keretében kérdeztem rá a tulajdonszerzés komolyságára.

 

Az interpellációra adott válasz, valamint a másfél évtizedes tapasztalat szerint az önkormányzat nem akarja temető üzemeltetési gondokat a nyakába venni, Úgy tűnik, a tulajdonszerzés szándékának rendszeres kinyilvánítása nem több mint PR tevékenység.


Megjegyzem a kaposvári temető önkormányzati tulajdonban van, melyet a Temetkezési Kft szerződés alapján üzemelt. Az önkormányzat megtehetné azt is, hogy a tulajdonában lévő gazdasági társasággal üzemelteti a temetőt (ahogy ezt teszi a víz- és szennyvíz közművek esetében a KAVÍZ Kft révén, igaz a korábbinál jóval kisebb eredményességgel).



Lap tetejére