SZUPER ÉVÜNK LESZ? - I. rész

2020.02.05. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

Komoly színészi képességeket csillogtatott a polgármester a 2020. évi költségvetést elfogadó január végi közgyűlésen. Még az ellenzéki képviselőkkel is el tudta hitetni, hogy a költségvetési rendelet szöveges indoklásában szereplő beruházások pénzügyi fedezete szerepel a pénzügyi táblázatokban.

El tudta azt is hitetni, hogy önkormányzati beruházásként valósul meg, például a 2x50 MW-os naperőmű, a kórház szülészeti épületének rekonstrukciója, a közösségi közlekedési központ és létesítményei, a biomassza fűtőmű, csak hogy néhányat említsek.

A képviselő kérdésekre adott válaszoknál a polgármestert már cserben hagyta színészi képessége, mert – tételezzük fel a tájékozatlanságot - esetenként csak zavaros mellébeszélésre, illetve - polgármesteri szóhasználattal - „hadoválásra” futotta.

SZUPER ÉVÜNK LESZ? -  I. rész

Nézzük hát, hogy is néz ki a valóság: mely beruházások vannak folyamatban, mely beruházások ez évi megkezdésére van esély és melyek azok a beruházások, amelyek nagy valószínűséggel csak 2021-ben indulhatnak el.

 

A tájékoztatom I. részében a legfontosabb „futó” beruházásokat veszem számba az érdeklődő kaposváriak számára.

 

A város legnagyobb környezetvédelmi beruházása a város keleti határában épülő szennyvíztisztító telep

 

A 2017. közepén megkezdett - új tiszttásai technológiát alkalmazó - 6,7 milliárdos Európai Unió támogatásával megvalósuló létesítmény kivitelezője a STRABAG Építőipari Kft. A kivitelezési szerződés szerinti befejezési határidő 2020. július 17.

Bár az üzemi próbák a közeljövőben megkezdődnek, várhatóan csak az ősszel kerül átadásra a biogázt is előállító létesítmény.

 

DOROTTYA HÁZ, amely a felújítás után a belváros új színfoltja lehet

 

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházás célja a Dorottya Ház (a volt Csokonai Fogadó épülete) kulturális, turisztikai célú hasznosítása, egy belvárosi látogatóközpont kialakítása.

 

A kivitelező a SZEMECO Kft+LESPEC Kft konzorcium. A közel 1,2 milliárd költségű, 2017-ben megkezdett beruházás befejezésének határideje 2019. 06. 30. volt, amelyet - elsősorban műszaki előkészítési-, tervezési hiányosságok miatt - 2020. 06. 30.-ra módosítottak.

 

A Füredi úton új ipari park kialakítása indult meg az elmúlt év őszén

 

A legújabb ipari park a volt Füredi II. laktanya szomszédságában, az egykori katonai lőtér helyén az Európai Unió 340 milliós támogatásával valósul meg. Kivitelezője a SWIETELSKY Magyarország Kft, befejezési határidő 2020. március vége.

 

Az ipari parkban elsőként – a cég ügyvezetőjének minapi nyilatkozata szerint – a SZABÓ FOGASKERÉK Kft épít magának üzemcsarnokot.

 

Nem mellékesen jegyzem meg, hogy az ipari park mellett lévő, volt Füredi II. laktanya 19 hektáros ingatlana hasznosítását mély hallgatás övezi. Annak idején - többek között - lakások-, bevásárló központ-, butor áruház-, sport és szórakoztató központ építését tervezték. Az ingatlan sorsa megérne egy képviselői interpellációt.

 

Az ingatlan tulajdonosa ROMPETROL Kft, amely annak a Fort-Impex Kft-nek is tulajdonosa, amely megvásárolta azt a Kisgáton lévő ingatlant, amelyen az INTERSPAR áruházat épít.

 

Informatikai és innovációs képzőközpont fog működni a kórház D-i tömbjében lévő volt anyaépületben

 

A műemlék épület átalakítása – a Modern Városok Programja keretében - közel 1,3 milliárdba került. A kivitelező a SZEMECO Kft - Lecpes Kft konzorcium volt. A befejezési határidő 2018. 08. 31. volt, azonban – ahogy az ilyen régi épületeknél előfordul – pontosan egy évet csúszott az átadás.

 

A beruházás "szépséghibája", hogy a „Kaposvár első informatikai képzőközpontja, amely a városban működő informatikai és szoftverfejlesztő cégeknek ad otthont” az épület az elmúlt év nyarán történt átadás után sincs még berendezve. Szerencsére a kaposvári cégeknek van otthonuk.

 

Megkezdődött a Színház Park felújítása

 

A KOMÉTA részvények értékesítéséből befolyt bevételből megvalósuló beruházás költsége 173,3 millió forint. Befejezési határidő 2020. május 18.

 

Az 1933-ban kialakított park felújítását egy civil szervezet, a Kaposvári Környezetvédelmi Egyesület „ellenőrzi”.

 

Érdekeségként lehet megjegyezni, hogy a park felújítását Kaposváron ez idáig ismeretlen - korábban Pécsett működő – aktatáskás cég, a Benedek Generál Kivitelező Kft nyerte el.

 

A cég - városi legenda szerint - a Budapestre költözött SZEMECO Kft által hagyott űrt szeretné betölteni.

 

Városi Sportcsarnok (Körcsarnok) belsőépítészeti és épületgépészeti korszerűsítése

 

A Sportközpont és Sportiskola beruházásaként befejeződik a Körcsarnok korszerűsítése. A kivitelező ugyancsak a Benedek Generál Kivitelező Kft.

 

A TAO-ból megvalósuló, 442 milliós beruházás befejezési határideje 2020. június 2.

 

Az Arany-Hegyi-Hunyai utcák kereszteződésében épülő új forgalomszabályozó csomópont épül

 

A KOMÉTA részvények értékesítéséből befolyt bevételből megvalósuló beruházás - amely az ARÉNA megközelítését fogja segíteni - kivitelezője a GEIGER-UTÉP Kft. Kivitelezési költség, mint egy 67 millió forint. A befejezési határidő 2020. április 20.

 

A Füredi út 69-71. szám alatti orvosi rendelők felújításával

 

folytatódik az évekkel ezelőtt megkezdett program. Mint egy 40 millióba kerülő – az Európai Unió támogatásával megvalósuló - felújítás kivitelezője a kaposvári Szilágyi és Társa Kft. Befejezési határidő 2020. január 26.

 

Csak remélni lehet, hogy Cukorgyár közben lévő orvosi rendelők - a polgármester által többször megígért – felújítására is előbb-utóbb sor kerül.

 

Befejezéseként szólni kell – az önkormányzat költségvetését nem érintő – a város számára fontos mondott beruházásokról.

 

A folyamatban lévő beruházások közül a legnagyobb az Európai Unió által támogatott, hivatalos nevén

 

„Kaposvári intermodális személyszállítási központ és kapcsolódó létesítmények”

 

A 2017-ben, több éves csúszással megkezdett beruházás oly annyira nem érinti az önkormányzat költségvetését, hogy az uniós támogatás kedvezményezettje az állami tulajdonú NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt (illetve a Kaposvári Közlekedési Zrt).

 

A 17,7 milliárdos beruházás kivitelezője a SWIETELSKY Magyarország Kft. Kivitelezési szerződés szerinti befejezési határidő 2020. június 30.

 

Már most tudható, hogy a létesítményeket legfeljebb az év végén vehetik használatba a kaposváriak.

 

A projekt nem csak a Kaposváron valaha megvalósult - eredetileg 50, majd 35 milliárdos költséggel induló, üvegalagútban közlekedő vonatot-, aluljárót ígérő - legnagyobb „giga attrakció”, hanem a legnagyobb vitát kiváltó beruházás.

 

Ma már látható, hogy az eredeti elképzelésektől eltérően a teherpályaudvar nem költözött ki a városközpontból, a Donner és a Belváros - a csodálatos Eszterházy híd megépítésével - nem kerül egymáshoz közelebb. Az is látható, hogy az új távolsági autóbusz pályaudvar - ami miatt több milliárdos költséggel új utat kellett építeni - csak néhány méterrel kerül közelebb a vasútállomáshoz.

 

Az esetenkénti néhány perces várakozást megszüntető - Baross Gábor utca és a Hársfa utca kereszteződésében épülő körforgalomból induló és a vasúti síneken átívelő - közúti felüljáró megépítésének több milliárdos költsége csak azért "elviselhető", mert közvetlenül nem érinti Magyarország költségvetését, a kaposváriak zsebét.

 

A HEROS Zrt gyártó-, és összeszerelő üzemének megépítésével kezdődik Kaposvár XXI. századi újra iparosítása!

 

Szintén nem érinti az önkormányzat költségvetését város keleti határában lévő, 36 hektáros állami ingatlanon, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt (NIPÜF Zrt) által épített ipari park.

 

Ebben az ipari parkban épít majd üzemet az állami tulajdonú BM HEROS Zrt, amely majd 100 embernek ad munkát.

 

A cég fő profilja a mentőautók, tűzoltóautók és speciális gépek gyártása. Tekintettel arra, hogy az összeszerelő üzem nem önkormányzati beruházás, így az üzem indulásával kapcsolatban nincs információ. Ugyancsak az ipari parkban épül meg félmilliárdos költséggel egy oktatási és képző központ.

 

Az állami tulajdonú ipari park építésének, illetve az ugyancsak állami tulajdonú BM HEROS Zrt Kaposvárra településének azonban „korszakos” előzményei vannak.

 

Orbán Viktor 2015. október 9.-i kaposvári látogatásakor (a Modern Városok Programjának kaposvári beruházásairól szóló megállapodás aláírásakor) megígérte, hogy a Kormány támogatja - a város gazdasága versenyképességének fejlesztése érdekében - 60 szakember lakás építését.

 

Alig két évvel később nem kis meglepetésre Szita Károly és Kósa Lajos - a Modern Városok Programja akkori kormánybiztosa – megegyezett abban, hogy a Kormány a város keleti határában egy ipari parkot épít,

a város pedig saját bevételeiből később megépíti a 60 szakemberlakást,

 

tekintettel arra, hogy város gazdaságának jelenleg nincs szüksége szakemberlakásokra, azaz a magasan képzett szakemberekre.

 

Kínaiak építik a 2x50 MW-os napelemes erőművet

 

A China National Machinery Import&Export Corporation (CMC) 32 milliárdból építi meg Kaposvár keleti ipari parkjával szemközti, 200 hektáros ingatlanon, Közép-Európa legnagyobb, 2x50 MW-os napelemes erőművét (az állami tulajdonú mezőgazdasági területet korábban a Kaposvári Egyetem és a Mezőgazdasági Szakgimnázium oktatási célra használta).

.

Bár a Kormány 2017-ben kiemelt beruházásnak minősítette beruházást, az alapkőletételre csak az elmúlt év nyarán került sor.

A terület infrastrukturális előkészítését a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt (NIPÜF Zrt) végezte.

Megépültek az országos hálózatra való csatlakozást biztosító transzformátor állomások.

 

A termelt villamos energia az országos hálózatba kerül, az átvételi árat pedig - 25 évig - az CMC kapja meg.

 

A beruházás befejezésének időpontja bizonytalan, tekintettel arra, hogy a naperőmű kivitelezőjének kiválasztása még nem történt meg.

 

A napelemes erőmű létesítése annyiban érinti a város költségvetését, hogy évi 300 millióval nő a város ingatlan adó bevétele. Azt még nem tudni, hogy kit illet majd a naperőmű által megtermelt és értékesített villamos energia után fizetendő iparűzési adó.

 

Következik a SZUPER ÉVÜNK LESZ? II. rész.



Lap tetejére