NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE – XIII. rész

„Aki nem ismeri múltját, nem értheti a jelent, amely a jövőnek hordozója.” (Tamási Áron)
2023.12.11. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

ÚT A BAJNOKI CÍMIG

Komoly traumát jelentett a 10. hely Kása Sándornak, a Klíma-Vill Kft tulajdonosának. Gellér túláradó népszerűségét sajnos meg sem közelítette a csapat eredményessége. Komoly változások: szerb edző, G. Mijovics, Simon Károly a szakmai igazgató, teljes játékoscsere. Minden együtt van az előre lépéshez, ehhez képest szerény a cél: a 6-8. hely elérése. A hajó mégis kezd elmenni, változás az operatív vezetésben, Simon Károly megy, Kovács László veszi át a feladatait. Majd G. Mijovics helyett Magyar András az edző. Ismét kudarc: csak a 9. hely. Marad a csapat magja és az edző. Előre lépést jelent az ötödik hely. A viszonylagos siker és a marasztalás ellenére gyakorlatilag mindenki távozik. A tovább lépés reményében az edző, Földi Sándor. Többen visszatérnek. Ivkovics is Kaposvárra igazol. Cél az legjobb négy, az eredmény a bajnoki cím. Fieszta.

NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE – XIII. rész

Alig fejeződött be a bajnokság a megyei napilap a Klíma-Vill-Purina KSE elnökét kérdezte az 1998/1999-es bajnoki és terveiről (az interjú itt olvasható).


Kása Sándor: Gellér Sándor nem tudta a legjobb nyolcba vinni a csapatot és Simon Károly sem tudott csodát tenni, a csalódást keltő 10. helyen fejeztük az 1986/1987-es bajnokságot. Ennek ellenére a támogatók még egy évre bizalmat szavaznak a klubnak. Mind a kaposvári Közgyűlés, mind pedig a két fő szponzor, a Purina Hungária Rt és a Klíma-Vill Kft biztosítja az „A” csoportos szerepléshez szükséges feltételeket. Így újra kezdhetjük a három éves koncepció megvalósítását, az első évben a cél a 6-8. hely elérése.


ELSŐ ÉV – TELJES VÉRÁTÖMLESZTÉS

 

A magunk mögött hagyott szezon csapatából csak Farkas László és Gordan Filipovics (aki a nyáron megkapja a magyar állampolgárságot), illetve az egyre jobb teljesítményt nyújtó Ágfalvi Mihály marad. Tanulmányi szerződést kötünk Beck Attilával és Csordás Andrással. A csapat megerősítése érdekében három válogatott játékossal már megegyeztünk. Egy külföldi játékost szerződtetését tervezzük.


Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy Simon Károly lesz a vezetőedző a továbbiakban is. Ha mégsem, akkor - más munkakörben - mindenképpen a klubnál marad, és június 15-ig szerződtetünk új trénert.


Néhány héttel később már arról tudósított a napilap, hogy lényegében összeállt az új csapat: Góbi Henrik, Bence Tamás és Orosz László is Kaposvárra igazolt és megvan az új edző is: Gorán Mijovics (szerb) személyében. Simon Károly az egyesület vezetésében kapott feladatot. Az új technikai vezető Monok Tibor.


A felkészülési mérkőzéseken jól szerepelt a csapat, erről elégedetten nyilatkozott a vezető edző, G. Mijovics.


A bajnoki rajtig tisztázódott, hogy Bogdán és Vojvoda Szolnokra távozott, míg Karsai a Kaposvári Gazdászt választotta.

 

Az NB I-es tizenkettes mezőnyben – egyellőre – egyedül a kaposvári csapatban nincs külföldi játékos. A rajtra váró csapatban helyet kapott még Nyilas István (Szeged), Antal Gábor (ZTE), Hortobágyi László (Falco), Rajkó Arnold (Fehérvár KC) is.


„Tisztes helytállás vereséggel”: Falco – Klíma-Vill-Purina KSE 77:67 (34:36);

Tízpercnyi játék győzelmet ért”: Klíma-Vill-Purina KSE – ZTE 75:72 (37:49);

Nem volt esély a bajnok otthonában”: Albacomp - Klíma-Vill-Purina KSE 97:56 (53:30)

 

A visszaemlékező megjegyzése: a Somogyi Hírlap munkatársa szerint – az amerikai játékosokkal megerősített - bajnokcsapat otthonában elszenvedett negyvenpontos vereségen a kárörvendők tábora lelkendezhetnek, akik nem kevesen vannak. Azt írja, hogy nyári nagy átigazolásokat és pénzmozgásokat nem mindenki nézte jó szemmel; hirtelenjében nagyon sok irigye támadt a kosarasoknak. A jegyzetet olvasva okkal gondolhattam, hogy írója bizonyára nem a kárörvendők közé tartozik. Tévedtem.

Türelem kell, írja, mert a sok munkának lesz eredménye. Nem kell sok időt várni és - akárcsak egy-két éve Gellér Sándor idejében - újra sikk lesz Kaposváron kosármeccsre járni. Fenyő Gábor - aki a bajnokság során nem először emlegette Gellér Sándort - bizakodásának csupán az a szépséghibája, hogy néhány nappal korábban az első hazai mérkőzésen ezerkétszázan szurkoltak a csapatnak. Sőt a következőn is.

Időközben leigazoljuk bedobó posztra a szerb Pedrag Pilincsevicset.

 

Tapsoltak a kosarasoknak”: Klíma-Vill-Purina KSE – Debrecen 87:67 (42:28);

Olajazottabb volt a Szolnok”: Klíma-Vill-Purina KSE – Szolnok 59:67 (33:32);

Kiábrándító vereség”: Pécs - Klíma-Vill-Purina KSE 93:64 (49:33);

„Ez bizony már sok(k) volt: Klíma-Vill-Purina KSE – D. Honvéd 73:88 (31:48);


Visszaemlékező megjegyzése: az 1000 szurkoló: Mijovics takarodj. Kása Sándor: ”az eddigi teljesítményt nullának tartom. Ennek nyilvánvalóan személyi konzekvenciái lesznek”.

G. Mijovics a Hódmezővásárhely elleni mérkőzés előtt: „Most minden Isten kezében van, mert bemutattam, hogy nem vagyok elég jó edző …”.


Megvan az első lépés”: Hódmezővásárhely - Klíma-Vill-Purina KSE 63:76 (35:44);

A Sopronnál voltak az igazi ászok”: Klíma-Vill-Purina KSE – Sopron 66:68 (40:26);

„Tart még az átok”: Körmend - Klíma-Vill-Purina KSE 73:69 (38:32);


A visszaemlékező megjegyzése: a Gellér Sándor vezette Körmend sem tündökölt a bajnokságban, játékosokat cseréltek (az alapszakasz után, a Pakstól elszenvedett 3:0-as vereség után menesztették Gellért). Leigazoltuk az amerikai irányítót, a Cornier Covington-t. A Gyermely Zrt kaposvári igazgatóját, Stier Tibort a Klíma-Vill-Purina KSE elnökségébe választották.

 

Az alapszakasz felénél elmenőben a hajó”: Klíma-Vill-Purina KSE – Paks 85:90 (35:46);


A visszaemlékező megjegyzése: Covington (34/3) bemutatkozott, Simon Károly feladatait Kovács László veszi át. G. Mijovics egyellőre marad. Újabb amerikai játékost igazolunk: Vincent King. Távozik Pilincsevics és Rajkó.

 

Nyerjünk már végre”: Klíma-Vill-Purina KSE – Falco 70:80 (29:31);

 

Zsinórban az ötödik hazai vereség után G. Mijovics távozik


Magyar András az új edző a kosarasoknál


„Megint alulmaradtunk”: ZTE - Klíma-Vill-Purina KSE 79:74 (39:38);

„Nem érdemeltünk vereséget”: Klíma-Vill-Purina KSE – Albacomp 85:87 (43:32);


A visszaemlékező megjegyzése: Covington fegyelmezetlensége az Albacomp elleni mérkőzésen is döntőnek bizonyult, a 22. percben már kipontozódott. Sajnos a jó képességű, ponterős játékos fegyelmezetlen játékára az edző később is gyakran panaszkodott. Mérkőzést nem nyert, de többet miatta vesztettünk. Szerintem a kezelhetetlen játékost tévedés volt leigazolni (később ez kézzelfogható igazolást nyert). V. King hazautazik (nem nyújtott megfelelő teljesítményt). A legjobb nyolc közé kerülés érdekében nagy a jövés-menés ezekben a napokban, több játékost is megnézett a „szakmai stáb”. Végül Ricky Price kapott szerződést.

 

Álom maradt a legjobb nyolc”: Szolnok - Klíma-Vill-Purina KSE 80:65 (50:33);

„Időben kapcsolt és éllovas lett a MATÁV”: Klíma-Vill-Purina KSE – Pécs 82:96 (41:44);

„Végre győzelem”: Debrecen - Klíma-Vill-Purina KSE 62:68 (30:33);

„Négy kosár öröm”: D. Honvéd - Klíma-Vill-Purina KSE 79:83 (30:31, 70:70);

„Újabb lépés felfelé”: Klíma-Vill-Purina KSE - Hódmezővásárhely 94:72 (38:31);

„Balszerencsés veresége”: Sopron - Klíma-Vill-Purina KSE 72:71 (36:32);

Hiányzott a fegyelem”: Klíma-Vill-Purina KSE – Körmend 82:92 (39:44);

Dicstelen búcsú az alapszakasztól”: Paks - Klíma-Vill-Purina KSE 91:67 (44:36);


Az alapszakaszt a 10. helyen fejezte be a csapat, 6 győzelem, 16 vereség, 27,3%-os teljesítmény.


A gyenge teljesítmények ellenére minden mérkőzését „telt ház” előtt játszotta a csapat. Pozitívum, hogy a 9-16. helyért folyó rájátszást 5 győzelemmel és 1 vereséggel kezdhette a csapat, azaz fél lábbal továbbra is az „A” csoportban érezhette magát.

 

MAGYAR ANDRÁS: minden mérkőzés szeretnénk megnyerni


„Jól kezdődött a sorozat”: MAFC - Klíma-Vill-Purina KSE 81:94 (37:46);

Covington bemutatója”: Klíma-Vill-Purina KSE – Nyíregyháza 90:57 (41:26);

„Verték a szomszédvárt”: Dombóvár - Klíma-Vill-Purina KSE 82:88 (36:43);

„Feledhető produkció”: Klíma-Vill-Purina KSE – Szeged 99:82 (51:34);

„Születésnapi győzelem”: Klíma-Vill-Purina KSE – MAFC 101:81 (49:37);

Védekezésből jeles”: Nyíregyháza - Klíma-Vill-Purina KSE 75:84 (35:40);

„Sikeres hazai búcsú”: Klíma-Vill-Purina KSE – Dombóvár 82:66 (37:31);

„Kilencedik a Klíma-Vill”: Szeged - Klíma-Vill-Purina KSE 76:84 (45:48);

 

Minden mérkőzésen győzelem, kilencedik hely, amely alig marad el a minimum célként kitűzött 8. helytől, mégis micsoda különbség. Bajnoki mérleg: 14 győzelem, 16 vereség, 46,7 %-os teljesítmény.

 

A visszaemlékező megjegyzése: a rájátszásban a gyengébb, „B” csoportos ellenfelek mentettek meg bennünket a szégyentől, a minden idők leggyengébb teljesítményétől. Pedig remek, válogatott színtű játékosok voltak a csapatban. Sajnos mentálisan gyenge volt a társaság, ami elsősorban a csapat gyenge védekezésében mutatkozott meg. Ezen tulajdonság miatt nem sok jóval kecsegtetett az 1999/2000-es bajnokság, mert a csapat meghatározó játékosainak élő szerződése volt.

 

VÁLTOZÁSOK A KLÍMA-VILL-NÉL” – A MÁSODIK ÉV


Alig fejeződött be a bajnokság, a jövő terveiről Kása Sándor nyilatkozott a napilapnak: Farkas László, Hortobágyi László és Antal Gábor távozik. Élő szerződéssel rendelkezik Orosz László, Góbi Henrik, Bence Tamás. Csak az aláírás hiányzik Filipovics szerződéséről. Szerződést kapott Ágfalvi Mihály, Nyilas István, Beck Attila és Csordás András is. Három külföldi szerződtetését tervezzük.


Magyar Andrással újabb egy évre kötöttünk szerződést.


Aztán, néhány nappal később, mint a derült égből a villámcsapás: „Filipovics Szolnokon” (Szolnok ajánlata jobb volt, illetve nem akart Orosz és Góbi mögött harmadik center lenni).


Covington visszatér”, tudósított a napilap. Ennek apropójából Kovács László egyesületi igazgató nyilatkozott a bajnoki felkészülésről, illetve arról, hogy Covington mellett egy amerikai bedobó és egy európai center szerződtetéséről is folynak tárgyalások.


Edzőtábor Marcaliban, négy hazai felkészülési torna és egy Horvátországi túra is szerepel a tervek között.

 

A visszaemlékező megjegyzése: Covington visszatérését felemás érzésekkel fogadtam. Számomra nem volt jó ajánló-levél a fegyelmezetlen, megbízhatatlan játéka, noha látványos és közönségszórakoztató volt. A csapat meghatározó, válogatott játékosai (Góbi Bence és Orosz) maradtak, annak ellenére, hogy az első évben - köztünk legyen mondva – megközelítően sem hozták azt, amiért leigazoltuk őket. Abban bízhattunk, hogy a második év jobban sikerül. Reménykeltő volt, hogy Anthony Allison személyében egy minőségi bedobót és Romeo Svjeticsanin horvát centert sikerül igazolni (igaz, ez utóbbi október végéig próbajátékon volt, aztán meg is váltunk tőle). Leigazoltuk Szájer Józsefet (Körmend) és Baumgartner Balázst (Albacomp).

 

Jól sikerült a felkészülés, négy tornából hármat megnyert a csapat. „Következhet a bajnokság”: félő volt, hogy a sikeres főpróba után gyenge lesz az előadás (ahogy az lenni szokott). A megyei napilap ismét kitett magáért, Rajtra várva címmel színes mellékletben mutatta be a Klíma-Vill-Purina KSE csapatát.


A fegyelmezetlenség ára”: Klíma-Vill-Purina KSE – Falco 65:83 (33:43);

Továbbra is kútban”: ZTE - Klíma-Vill-Purina KSE 69:57 (32:29);

Ez csapatmunka volt”: Klíma-Vill-Purina KSE – Paks 85:65 (41:25);

Allison volt a nyerő”: Debrecen - Klíma-Vill-Purina KSE 65:67 (40:35);

Bajnokhoz méltóan játszottak”: Albacomp - Klíma-Vill-Purina KSE 88:68 (44:33);

 

Vérveszteségek: Szájer térdműtét, Allison kézműtét, akinek a helyettesítésére az amerikai bedobó, Johnelle Slone-t igazoltuk.

 

Tartalékosan, küzdelmes győzelem”: Klíma-Vill-Purina KSE – Dombóvár 61:58 (30:25);

Elmaradt a meglepetés”: Szolnok - Klíma-Vill-Purina KSE 70:58 (34:32);

Egy félidőnyi taktikus játék”: Klíma-Vill-Purina KSE – Körmend 73:64 (34:32);


Két kosaras távozik”: Covington és Svjeticsanin, de jön egy új irányító::Karner a Klíma-Vill-ben(Albert Karner az előző szezonban bajnokságot nyert az Albacomppal). Visszatért Allison, de továbbra is sérült. tovább erősítünk: Delmonte Madison az új igazolás (aki az elmúlt szezonban Körmenden 22 pontot átlagolt). Új gyúró a cserepadon: Horváth Tamás.


Karner volt a karmester”: Klíma-Vill-Purina KSE – Sopron 62:38 (18:11);

Egyfélidős kaposvári remeklés”: Falco - Klíma-Vill-Purina KSE 85:74 (32:33);

Végső döntés a zöld asztalnál”: Bp. Honvéd - Klíma-Vill-Purina KSE 77:89 (44:37);

 

Pozitív egyenleg az őszi szezonban: 6 győzelem, 5 vereség, 54,5 %-os teljesítmény.


Góbi hősies helytállása”: Klíma-Vill-Purina KSE – ZTE 62:58 (29:29);

Rosszkor jött az atomcsapás”: Paks - Klíma-Vill-Purina KSE 99:84 (53:43);

A láthatatlan légió”: Pécs - Klíma-Vill-Purina KSE 82:64 (40:35);

Szájer a nyerő”: Klíma-Vill-Purina KSE – Debrecen 68:64 (34:33);

Elmaradt a bravúr”: Klíma-Vill-Purina KSE – Albacomp 77:83 (38:41);

Megszakadt az évek óta tartó sorozat”: Dombóvár - Klíma-Vill-Purina KSE 69:67 (35:39);


A visszaemlékező megjegyzése: a Dombóvár elleni mérkőzés pikantériája, hogy Goran Mijovics mérkőzés utáni nyilatkozatában a Somogyi Hírlap újságíróját, Fenyő Gábort idézte  „...míg 2000-ben az a Goran Mijovics irányítja a szakmai munkát Dombóváron, aki másfél éve Kaposváron ténykedett (szerencsére csak) néhány hónapig” (Fenyő, a Klíma-Vill-Purina KSE kosarasairól szóló tudósításhoz kapcsolt – keretes írásában - cinikus megjegyzést tett arról, hogy G. Mijovics lett Dombóvár edzője).

Természetesen Fenyő nem akar adós maradni, ezért a napilapban egy magyarázkodással válaszolt G. Mijovicsnak (Fenyő megfeledkezett arról, hogy voltak edzők Kaposváron, akik hasonlóan gyenge szezont „futottak”, mint G. Mijovics).

 

Az Egyesület vezetése elégedetlen volt a csapat teljesítményével, ezért – egy kötetlen megbeszélés keretében próbálták tisztázni a szerepeket és segíteni a játékosok és az edző önértékelésében. Megerősítésre kerültek a célok és a követelmények. Sajnos érdemi eredményt nem hozott, mert a tavaszi idény rosszabbul sikerült, mint az őszi.

 

Hiába a véráldozat”: Klíma-Vill-Purina KSE – Szolnok 59:62 (35:24);

A szerencse is elpártolt”: Körmend - Klíma-Vill-Purina KSE 81:79 (44:39);

A legjobb nyolc között”: Klíma-Vill-Purina KSE – Bp. Honvéd 75:70 (36:37);

Ismét csak két pont döntött”: Sopron - Klíma-Vill-Purina KSE 60:58 (38:19);

Győzelmet ért a remek hajrá”: Klíma-Vill-Purina KSE – Pécs 72:66 (40:43);


A tavaszi szezon negatív egyenleg: 4 győzelem, 7 vereség, 36,4 %-os teljesítmény. Az alapszakasz: 10 győzelem, 12 vereség, 45,5 %-os teljesítmény, 7. hely.


Rájátszás a négy közé jutásért

 

Az első ellenfél a Szolnok, aki az alapszakaszban mindkét mérkőzésén győzött. A három győzelemig tartó párharcot a Szolnok nyerte 3:1-re. A negyedik, kaposvári mérkőzést botrányos játékvezetés mellett két ponttal, 70:72-re elvesztettük. A találkozó után nemcsak üdítős flakonok és székek repültek a játéktérre, hanem az öltözőbe tartó Forrai Sámuel játékvezetőt két szurkoló meg is ütötte.


A következő körben az 5 – 8. helyért játszhatott a csapat, a Pécs ellen (amelyet a Falco győzött le 3:0-ra). Az első mérkőzést – az alapszakaszban elért jobb helyezés alapján – a tolna megyeiek csarnokában játszottuk. A mérkőzés előtt kapott nyilvánosságot, hogy a névadó szponzor, a MATÁV bejelentette, hogy a jövőben nem támogatja a cspatot. Napokig úgy tűnt, hogy Nagy Zoltán vezetőedző a csökkentett bérajánlatok miatt jobbára az ifjúsági játékosokkal kénytelen kiállni a szezonból még hátra lévő mérkőzéseire. Hétfőn aztán a kosárlabda csapatot működtető SPORTcom Kft cégvezetője tárgyalásra hívta a csapat tagjait. A megbeszéléseken a két, még Pécsen játszó külföldi, az amerikai Jason Hartman és a jugoszláv Szasa Petrovics a folytatás mellett döntött. A keret magyar tagjai két napos gondolkodás után szintén maradtak.


Ilyen pénzmegvonás után nem volt kétséges, hogy a két győzelemig tartó párharcban a Klíma-Vill-Purina KSE esélyesként lépett a pályára, ami persze nem jelentette azt, hogy a pécsiek nem akartak győzni.

 

Bravúros győzelem”: Pécs - Klíma-Vill-Purina KSE 88:95 (47:50);

Szabad lesz a hétvége”: Klíma-Vill-Purina KSE – Pécs 87:67 (45:47);


A következő körben a ZTE lett az ellenfél, aki ellen – a rosszabb helyezésünk miatt - ismét idegenben kezdtünk.

 

Parádés dobóteljesítmények”: ZTE - Klíma-Vill-Purina KSE 88:99 (34:54);

Szombatra marad a döntés”: Klíma-Vill-Purina KSE –ZTE 85:89 (45:43);

Örömteli búcsú az ötödik helyen”: ZTE - Klíma-Vill-Purina KSE 78:83 (45:44);


A visszaemlékező megjegyzése: furcsák a kaposvári szurkolók, a rájátszás mérkőzéseire alig telt meg a sportcsarnok, pedig az NB I.-es szereplésünk eddigi legjobb helyezését érte el a csapat.

 

Az 1999/2000-es bajnoki teljesítményt Kovács László egyesületi igazgató értékelte a megyei napilap számára: a meghatározó játékosoknak élő szerződése volt, így a megfelelő idegenlégiósokat kellett megtalálni. Azt hittük, hogy sikerült, aztán minden másként alakult: mindhárom játékostól meg kellett válni: Covington fegyelmezetlensége-, Allison sérülése-, Svjeticsanin gyenge teljesítménye miatt távozott. A helyükre érkezők (Slone és Madison) csak a bajnokság végén játszottak jól. A magyar játékosok közül Góbi nyújtott legjobb teljesítményt, Orosz és Bence eredményessége hullámzó volt. Szeretnénk a csapat magját megtartani, május 31.-ig új szerződéseket kötünk. A szakmai irányításban várható változás.


Aztán szembejött a valóság: Távoznak a kulcsemberek olvashatták a szurkolók. A magunk mögött hagyott szezon csapatából egyedül Bence Tamás illetve Ágfalvi és Beck fogadta el az Egyesület ajánlatát, tájékoztatta a napilapot Kovács László. Biztosra vehető Góbi (Albacomp), Orosz (Szolnok) távozása. Baumgartner, Szájer Nyilas nem kapott szerződést. A külföldiekkel tartjuk a kapcsolatot. Magyar András szerződése lejárt, nem kötünk vele új szerződést. Az előre lépés érdekében Földi Sándor számára tettünk ajánlatot, melyet elfogadott.

 

A visszaemlékező megjegyzése: lehet, hogy utólagos okoskodásnak tűnik, de – bármennyire is jó, válogatott színtű játékosok voltak a távozók – nem láttam a csapatban a fejlődés lehetőségét (mentális okok miatt legfeljebb a szinten tartást). Azt azonban tudtam, hogy Kása Sándor ezzel nem elégszik meg.

Névhasználat. A Somogyi Hírlap következetesen a Kaposvári Klíma-Vill SE, majd a Kaposvári Klíma-Vill-Purina SE megnevezéssel tudósított a mérkőzésekről. Pedig az 1995-ben a sportszervezetet Kaposvári Sport Egyesület néven jegyezte be a bíróság. Később a névadó szponzor neve ehhez kapcsolódott, legelső alkalommal így lettKONSTRUKTŐR Kaposvári Sport Egyesület (röviden Konstruktőr KSE). Majd 1996-ban Klíma-Vill Kaposvári Sport Egyesület röviden, Klíma-Vill KSE), később Klíma-Vill-Purina Kaposvári Sport Egyesület (röviden Klíma-Vill-Purina KSE).

Jogszabály rendelkezett arról, hogy a kiemelt sportágak első osztályú csapatait gazdasági társaságnak kell működtetni. Ennek alapján került megalakításra 1999. november 19. hatállyal a Kaposvári Kosárlabda Klub Kft (a Kft-nek én is alapitó tulajdonosa voltam egészen 2010-ig). A Kft által működtetett csapat a Klíma-Vill-Purina Kaposvári Kosárlabda Klub (röviden Klíma-Vill-Purina KKK) néven szerepelt a 2000/2001 évi Nemzeti Bajnokságban és nyert bajnoki címet.

A második bajnoki címet már a Kaposvári Kosárlabda Klub (röviden Kaposvári KK) néven nyerte a csapat 2004-ben, miután a PURINA HUNGARY Zrt-vel az ötéves támogatói szerződés lejárt, illetve a tulajdonosváltás után a Klíma-Vill Kft új tulajdonosa megszüntette a csapat támogatását.

Jelenleg az NB I-ben KOMETA Kaposvári Kosárlabda Klub (röviden KOMETA Kaposvári KK) néven szereplő csapatot a Kaposvári Kosárlabda Klub Kft működteti, melynek egyszemélyes tulajdonosa és ügyvezetője Puska Zoltán.

 

A HAMADIK ÉV - A MAGYAR BAJNOKSÁG MEGNYERÉSE


Földi Sándor szerződtetése főnyeremény volt – már csak a szakmai elismertsége, a kapcsolati tőkéje miatt is. Az átigazolásokat megkönnyítette, hogy a Klíma-Vill-Purina KSE - ezt Földi is kiemelte a szerződéskötéskor - biztos gazdasági alapokon nyugvó egyesületnek tekintete a kosárlabda társadalom: a fizetését mindenki időben megkapta és ez nagy szó volt akkoriban.

 

Alakul a bajnok csapat: „Simon Balázs újra itthon”, tudósít a napilap. A Zalaegerszegről hazatérő Simon – akinek a visszaigazolásáról már korábban is szó volt – három évre kötelezte el magát. A nagy „durranás”: „Ivkovics a Klíma-Vill csapatában”. Két szezon után „Varga Roland visszatért” és két éves szerződés kötött. Majd „Gémes Levente is aláírt”. Hab a tortán: „Filipovics újra Kaposváron”. A tripla-király „Emír Halimics Kaposváron”. Az örök vetélytárstól erősítünk, „Szőke Balázs is Kaposváron”.


Öt ifista a felnőttek között: Tömösvári Máté, Kovács Gergely, Hernesz Péter, Kubatov Gábor, Domonkos András.


A harmadik külföldiként – némi tétovázás után – Ronald Nunnery kap szerződést, ezzel végleges a játékoskeret. Ismét teljes „vérátömlesztés, a tavalyi csapatból Csak Bence Tamás és Ágfalvi Mihály, illetve Beck Attila maradt.

 

Kása Sándor: az élmezőny a cél”, a legjobb négy közé akarunk kerülni.

 

A visszaemlékező megjegyzése: ma is sokat gondolkodom azon, hogy a két évvel korábbi Covington – Bence – Price – Orosz – Gobi – Farkas – Filipovics – Nyilas összetételű társaság miért csak a csalódást keltő kilencedik helyet tudta megszerezni, pedig az a csapat ránézésre nem volt rosszabb, mint a Simon – Bence – Halimics – Ivkovics – Filipovics - Varga – Szőke – Nunnery – Gémes féle gárda. Mégis ez utóbbi tudott bajnokságot nyerni.

Sok érvet lehet felsorakoztatni, de az biztos, hogy Stojan Ivkovics személyét ki kell emelni. Nem elsősorban a játéktudása emelte a többiek fölé, hanem a „fegyelmező”, közösségteremtő képessége volt az, ami meghatározó szerepet játszott a bajnoki cím megszerzésében.

 

A csapat szinte valamennyi felkészülési mérkőzését megnyerte, azaz a főpróba kiválóan sikerült. A kivétel erősíti a szabályt, mivel folytatásnak, azaz az előadásoknak is nagy közönségsikere volt. Az új szabály – a 24 másodperces támadó idő mellett – hogy a mérkőzés négy negyedből áll, ezt az eredményeknél is feltüntetem.

 

Sikeres volt a rajt”: Klíma-Vill-Purina KK – Nyíregyháza 85:61 (23:20, 16:10, 24:9, 22:22);

Halimics parádézott”: Klíma-Vill-Purina KK – Falco 94:80 (27:20, 19:21, 27:11, 23:28);

Folytatódott a remek sorozat”: Bp Honvéd - Klíma-Vill-Purina KK 67:72 (15:22, 24:13, 21:22, 7:15);

Ez később kevés lesz”: Klíma-Vill-Purina KK – Soproni MAFC 75:48 (18:9, 17:15, 20:16, 20:8);

Hajdúsági pulykaméreg”: Debrecen - Klíma-Vill-Purina KK 69:80 (16:22, 17:13, 19:23, 17:22);

Gyengébb volt a védekezés”: Szolnok - Klíma-Vill-Purina KK 84:70 (25:18, 20:14, 18:16, 21:22);

Sziporkázó támadójáték”: Klíma-Vill-Purina KK – Soproni „ÁSZOK” 100:55 (26:11, 24:7, 28:21, 22:16);

Győzelem Zalában is”: ZTE - Klíma-Vill-Purina KK 71:82 (20:19, 18:18, 16:25, 17:20);

Vastaps a bajnokverésért”: Klíma-Vill-Purina KK – Albacomp 92:80 (21:21, 28:20, 23:19, 20:20);

Kaposvár vezeti a tabellát”: Paks - Klíma-Vill-Purina KK 72:81 (19:19, 22:22, 11:17, 20:23);

„Szép ajándék a közönségnek”: Klíma-Vill-Purina KK – Körmend 97:91 (33:22, 23:27, 22:17, 19:25);


Őszi szezon: 10 győzelem, 1 vereség, 90,9 %-os teljesítmény, az első helyen!


MK mérkőzések: Soproni „ÁSZOK” - Klíma-Vill-Purina KK 78:79; Klíma-Vill-Purina KK – Soproni „ÁSZOK” 77:73; Dombóvár - Klíma-Vill-Purina KK 58:90; Klíma-Vill-Purina KK – Dombóvár 99:68; Négy között vagyunk!

 

Az utolsó másodperc döntött”: Falco - Klíma-Vill-Purina KK 84:83 (21:18, 25:19, 18:34, 20:12);

Kitömték a Honvédot”: Klíma-Vill-Purina KK – Bp Honvéd 103:58 (29:16, 31:15, 18:21, 25:7);

Oktatott a Kaposvár”: SMAFC - Klíma-Vill-Purina KK 75:119 17:31, 21:30, 17:24, 20:34);

Nunnery parádézott”: Klíma-Vill-Purina KK – Debrecen 108:58 (25:27, 25:11, 27:9, 31:21);

„Verhetetlen az éllovas”: Klíma-Vill-Purina KK – Szolnok 100:73 (28:19, 20:20, 24:14, 28:20);

Halimics parádés visszatérése”: Soproni „ÁSZOK” - Klíma-Vill-Purina KK 63:85 (12:20, 17:27, 18:14, 16:24);

Fájó pofon a Nyírségben”: Nyíregyháza - Klíma-Vill-Purina KK 83:81 (20:19, 24:24, 20:24, 19:14);

A centerek döntöttek”: Klíma-Vill-Purina KK – ZTE 96:58 (24:17, 21:13, 29:15, 22:13);

Székesfehérvár: negyedik fiaskó”: Albacomp - Klíma-Vill-Purina KK 84:72 (33:31, 21:15, 14:16, 16:20);

Kosaras örömmámor”: Klíma-Vill-Purina KK – Paks 74:65 (22:12, 20:15, 14:17, 18:21);

Maradt a második hely”: Körmend - Klíma-Vill-Purina KK 83:72 (18:29, 24:7, 20:18, 20:19);


Tavaszi szezon: 7 győzelem, 4 vereség, 63,6 %-os teljesítmény, alapszakasz 2 hely!

 

KAPOSVÁRÉ A KUPADÖNTŐ”- 6 millióért

 

„Kupadöntős Kaposvár”: Klíma-Vill-Purina KK – Körmend 75:69 (20:9, 13:17, 24:19, 18:14);

„A kupaezüst is szépen csillog”: Klíma-Vill-Purina KK – Paks 82:94 (25:24, 24:20, 14:19, 19:31);

 

MOST KEZDŐDIKA TÁNC’ – RÁJÁTSZÁS, ELSŐ KÖR

 

Csak a győzelemnek örülhetünk”: Klíma-Vill-Purina KKZTE 75:66 (23:24, 21:16, 14:14, 17:12);

Elhúzódik a párharc”: ZTE - Klíma-Vill-Purina KK 86:78 (17:8, 19:25, 27:23, 23:22);

Győzelem hittel és verítékkel”: Klíma-Vill-Purina KK – ZTE 94:89 (27:27, 20:24, 14:24, 33:14); a 32. percben még 71:86!

Elődöntőben a Klíma-Vill: ZTE - Klíma-Vill-Purina KK 64:66 (10:16, 19:16, 18:13, 17:21);

 

RÁJÁTSZÁS, MÁSODIK KÖR


„Ismét kirobbanó formában”: Klíma-Vill-Purina KK – Szolnok 11:82 (31:22, 28:13, 22:25, 30:22);

„Minden kezdődhet előröl”: Szolnok - Klíma-Vill-Purina KK 104:84 (32:24, 20:15, 22:22, 30:23);

Döntőben a Klíma-Vill”: Szolnok - Klíma-Vill-Purina KK 77:83 (21:22, 25:21, 16:20, 15:20);


Elhúzódó csatára számítanak: nyilatkozatok a párharc megkezdése előtt.


Lépéselőnyben a Kaposvár”: Klíma-Vill-Purina KK – Paks 97:87 (21:19, 28:19, 22:26, 26:23);

Kiütéses vereség”: Paks - Klíma-Vill-Purina KK 90:64 (29:14, 18:21, 21:6, 22:23);

Újra Kaposvárnál van az előny”: Klíma-Vill-Purina KK 80:73 (18:20, 20:14, 20:21, 22:18);

Egyenlített a Paks”: Paks - Klíma-Vill-Purina KK 74:71 (23:16, 17:17, 14:24, 20:14);

Még semmi sem dől el”: Klíma-Vill-Purina KK – Paks 91:89 (25:18, 21:24, 22:13, 23:34);

 

A Somogyi Hírlap első oldalát betöltő tudósítás: Kaposvár: Bajnokváros!: a röplabda csapat után a kosárlabda csapat is bajnoki címet szerzett. Ünneplés a paksi csarnokban, majd fogadás idehaza a Kossuth téren;


„Először bajnok a Klíma-Vill!”: Paks - Klíma-Vill-Purina KK 75:79 (24:12, 11:21, 22:12, 23:34);


Aranyünnep Kaposváron”: a kosarasok a városi sportcsarnokban - immár hazai közönség előtt - ismét átvehették érmeiket Szita Károlytól, majd együtt ünnepeltek a Kometa Kaposvár SE ugyancsak bajnok röplabdázóaival.

 

EPILÓGUS: sokak örömére a Klíma-Vill Kft - az utókor számára - videó összeállítást készíttetett a bajnoki döntőről, illetve a 2000/2001-es bajnokság eseményeit - számtalan visszaemlékezéssel - könyv alakban is  megörökítette: "KAPOSVÁRI ARANYKOSÁR"

 

Következik: RÖGÖS VOLT A MÁSODIK BAJNOKI CÍMHEZ VEZETŐ ÚT



Lap tetejére