NB I-es csapat története
NB I-es csapat története | 2023.05.24.
NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE - IV. rész

„Aki nem ismeri múltját, nem értheti a jelent, amely a jövőnek hordozója.” (Tamási Áron)

Egyre magasabban léc: cél az NB I „A” csoport

A bennmaradás keserű „hozadéka” volt a feljutást kiharcoló csapat három alapemberének, Szabó Gábor, Szabó Tamás, Déri Zoltán bajnokság közbeni, „csendes” távozása. Majd a szezon végén az edző „felmondott” Stickel Péternek. Az alapozás megkezdésekor kiderült, hogy Magyarfi és Czimbalek is máshol kíván játszani. Ez már sokkoló volt: az NB I-be feljutó csapatból hatan távoztak. A tisztességes elköszönés szándéka a SÁÉV SC elnöke részéről megvolt: az első hazai mérkőzése előtt szeretett volna elköszönni tőlük. Hiába, mert a búcsúztatóra nem jöttek el. Ma is csak sejteni lehet, hogy miért. Távozásuk egyik oka, hogy nem sikerült feljutni az „A” csoportba.

2023.05.08.

NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE – III. rész„Aki nem ismeri múltját, nem értheti a jelent, amely a jövőnek hordozója.” (Tamási Áron)

Felkészülés az NB I-re – az 1983/1984-as bajnokság a tanulás éve


Még tartott az NB II-es bajnokság, amikor bekopogtam Sugár Imre megyei tanácselnökhöz: „van már sportcsarnok, van ismét NB I-es kosárlabda csapat, amely, egy évig biztosan programot ad a létesítménynek. Ha azt szeretné a megye/város vezetése, hogy az NB I tartós állapot legyen, akkor, a támogatását kérem a „profi” kosárlabda csapat kialakításához, a csapat játékosállományának megerősítéséhez, a tartós NB I-es szereplés feltételeinek megteremtéséhez. Nem szeretnénk a Honvéd Táncsics SE sorsára jutni, amely korábban kétszer is feljutott az NB I-be, de mindkétszer kiesett”. A sportbarát megyei tanácselnök megígérte a támogatást, amelyet be is tartott.

2023.04.24.

NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE - II. rész„Aki nem ismeri múltját, nem értheti a jelent, amely a jövőnek hordozója.” (Tamási Áron)

Vége az amatőr korszaknak, belépés az NB I kapuján

A SÁÉV SC a negyedik helyen zárta az 1980/1981-es NB II-es bajnokságot. A csapat ismét megtorpant az NB I kapujában, azonban két évvel később, 1983 tavaszán feljutott a legmagasabb osztályba. Bár ekkor már Simon Károly, a csapat korábbi játékosa volt az edző, a sikert azonban – nem csökkentve Simon érdemeit - Stettner János alapozta meg, aki korábban öt évig edzője, nevelője volt a feljutást kiharcoló játékosoknak: Magyarfi László, Gálosi Ferenc, Szabó Gábor, Szabó Tamás, Déri Zoltán, Stickel Péter, Gosztonyi Gábor, Monok Tibor, Czimbalek Csaba, Bodor Tamás.

2023.04.12.

NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE - I. rész„Aki nem ismeri múltját, nem értheti a jelent, amely a jövőnek hordozója.” (Tamási Áron)

„Őskortól” az NB I kapujáig

„A SÁÉV meg akarja nyerni a bajnokságot és csak a legrosszabb esetben gondol arra, hogy másodikként az osztályozón próbálkozzon az NB I-be kerüléssel”, nyilatkozzák a csapat vezetői az 1980/1981-es, háromforduló bajnokság kezdetekor. A SÁÉV SC harmadszor futott neki az NB I-nek, a kapuban azonban ismét megtorpant.

2023.04.05.

NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE„Aki nem ismeri múltját, nem értheti a jelent, amely a jövőnek hordozója.” (Tamási Áron)

Előszó, nem csak egy évfordulóhoz

Egy véletlen - az egykori „építős” kosaras játékosokkal kapcsolatos - beszélgetés után vetődött fel bennem a gondolat, hogy fel kellene dolgozni a mai NB I-es kosárlabda csapat elődjének történetét.