Kaposvár 21. századi újraiparosítása több mint 1000 új munkahelyet teremt a következő 2-3 évben - de ki fog az új gyárakban dolgozni?

2021.10.19. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

„Olyan mértékűre csökkent munkanélküliek száma Kaposváron, amit nem tapasztaltunk az elmúlt húsz esztendőben, vagyis ma dolgoznak a legtöbben, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék” - mondta a város polgármestere a legutóbbi, szeptemberi közgyűlésen. „Mindenki dolgozhat, aki dolgozni akar”, halljuk egyre többször Szita Károlytól.

Kaposvár 21. századi újraiparosítása több mint 1000 új munkahelyet teremt a következő 2-3 évben - de ki fog az új gyárakban dolgozni?

 

Kaposváron – gazdasági értelemben mindenképpen – megvalósult a teljes foglalkoztatottság, sőt, egyes népgazdasági ágazatokban jelentős munkaerőhiány tapasztalható. Ugyanakkor a város lakó-, és munkavállalási korú népessége folyamatosan csökken.


Úgy tűnik Kaposvár gazdaságának munkaerő tartalékai kimerültek: az alig több mint 1300 regisztrált munkanélküli közel fele szakképzetlen, egyharmaduk munkavégzésre alkalmatlan, szociális ellátásra szorul, jelentős részüket nem lehet rendszeres munkára kényszeríteni. A kaposvári cégek egy része kölcsön munkaerővel tudja a dolgozói létszámot növelni. Más cégek a gépesítéssel váltják ki az élő munkát. A munkaerőhiány enyhítése érdekében kormány az elmúlt hónapokban 20 százalékra emelte a vendégmunkások kontingensét.


Úgy tűnik, a befektetőket nem nagyon érdekelte Kaposvár és környékén elérhető munkaerő nagysága, a 67-es gyorsút megépítésének hallatán egyre, másra jelentkeznek a befektetni szándékozók.


Az „első fecskének” a NABI telephelyét 2015-ben életre keltő, török érdekeltségű cég – a Metyx Hugária Kft tekinthető, amely az ígérte, hogy öt éven múlva 300 kaposvárinak fog munkát adni.


A Meryx Hungary Kft 2018-ban az önkormányzathoz 18 új munkahely létrehozására nyújtott be pályázatot, míg a kormánytól 182 új munkahely létrehozására kapott 2 milliárdos állami támogatást. A cég nem tudta lényegesen növelni a létszámát: 2018-ban 170 fő foglakoztatott, míg jelenleg 236 fő dolgozik a cégnél. Ez bizony messze van a vállalt 300 fő dolgozói létszámtól.


A gyártó üzemcsarnokát 2019 végén átadott BM Herosz Zrt 100 fő foglalkoztatását ígérte, de sem a gyártásról, sem az összeszerelő tevékenységről, sem a dolgozói létszámról nincs hír.


A „nagy durranás”: az elmúlt hetekben bejelentették a Rheimetal Hungary Zrt hadiüzemének létrehozását, a cég 300 új munkahely létrehozását ígérte, majd a Kometa 99 Zrt - amely a kormány támogatásával történő, európai méretű - gyárfejlesztéssel és 500 fős létszámemeléssel lepte meg a helyi munkaerő-forrásokat ismerőket. A „hab a tortán” az Európa második legnagyobb üveggyárának, a török multicég, a Sisecam kaposvári terjeszkedése volt, amely 350 fő új munkahely létesítését ígérte.


Csak az elmúlt hetekben összesen több mint 1000 főt foglalkoztató üzemek építését jelentették be. A cégek 2022-ben illetve 2023-ban már termelni akarnak.


Az ipari (termelő) üzemek létszámigénye mellett az épülő 120 ágyas Wellness szálloda (70 fő), a 400 fős Deseda kemping (120 fő) létszámigényét sem lehet figyelmen kívül hagyni.


Szita Károly a befektetőktől elvárja a magasabb béreket. A „követelménynek” eddig nem sok foganatja volt. Az új üzemeknek a magasabb bérért nem lesz nehéz a kaposvári cégektől elcsábítani nem csak a képzett-, hanem az üzemi tapasztalatokkal rendelkező, betanított munkára alkalmas munkaerőt. A következmények beláthatatlanok.



Lap tetejére
Hozzászólások
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: