HOLLAND TURISTÁKRA VÁRVA

2021.07.02. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

„A tervek szerint első lépésként háromcsillagos, 450 férőhelyes kemping létesítésére kerülne sor apartman házakkal, telepített sátrakkal, lakókocsiállásokkal, kiszolgáló épületekkel, szabadidő-, és sportlétesítményekkel. Ezt fejlesztenénk tovább aztán négycsillagossá, így már egész évben fogadhatná a hely a vendégeket. A cél az, hogy ismét holland rendszámos autók árasszák el Toponárt.” Nyilatkozta szinte napra pontosan hat évvel ezelőtt Szita Károly (Négycsillagos álmok: kétmilliárdért költözhet élet a deseda kempingbe, Vas András, sonline.hu 2015. 06. 22.).

HOLLAND TURISTÁKRA VÁRVA

A bejelentést követően az önkormányzat milliárdokat költött a Deseda tó környezetének intenzív fejlesztésére, így aztán nem lepődött meg senki, amikor Szita Károly 2019. április 25.-i közgyűlésen bejelentette, hogy

 

„elkészültek a kiviteli tervek, 2020 végére elkészülhet a kemping is.”

 

Ezért okozott meglepetés vagy inkább döbbenetet a város honlapján az olvasható közlés, mely szerint a Deseda Kemping engedélyes-, és kiviteli tervek készítésére kötött szerződés az önkormányzat, azaz előröl kezdődik minden: a kaposvári turizmus egyik zászló hajója,

 

a Deseda Kemping megvalósítása ott tart, mint hat évvel ezelőtt.

 

MI TÖRTÉNT AZ ELMÚLT HAT ÉVBEN?


A kemping 2005. évi bezárása óta szerepel Szita Károly választási programjaiban kemping újra élesztése: kaposvári gyerekek számára akart tábort építeni, sikertelenül. („Kaposvár a legfontosabb”, 2010. és „Hiszünk Egymásban”, 2014).

 

A holtpontról való elmozdulást a Modern Városok Program kaposvári beruházásainak meghirdetése jelentett. A beruházás előkészítése során készült tanulmány azonban már csak a hasznosítás harminc százalékában számolt a gyerektáborral, a kormány elsősorban kemping turisztikai célú hasznosítását támogatta.

 

Orbán Viktor 2015. október 9-i kaposvári látogatása során a kemping turisztikai célú megvalósítására tett ígéretet.

 

Ennek ellenére Szita Károly több alkalommal is úgy nyilatkozott, hogy

 

„a Desedán akkor szabad kempinget építeni, ha megéri. A kempinget csak akkor éri meg megépíteni, ha fel tudjuk turbózni annyira a Desedát, hogy jöjjenek is a látogatók, különben nincs értelme. A Desedát kell alkalmassá, vonzóvá tenni, hogy megérje kempinget építeni.”

 

A Deseda vonzóvá tétele érdekében az önkormányzat intenzív fejlesztésbe kezdett, milliárdokat költött a különböző létesítményekre. Ha turisták nem is jöttek, de

 

a kaposváriak vonzó pihenőhelyévé vált a tó és környéke.


A polgármester tudva, hogy az önkormányzat nem lesz képes a kempinget üzemeltetni, ezért úgy döntött, hogy

 

csak akkor épít kempinget, ha lesz, aki vállalja az üzemeltetést.


Az elképzelést tett követte, 2018. közepén az üzemeltetésre meghirdetett pályázat nyertese a Balatontourist Camping Kft. lett. A „nemzet gázszerelőjének” érdekeltségébe tartozó cég köteles volt a tervezővel együtt működni, azaz a tervezőnek figyelembe kellett venni az üzemeltető igényeit.

 

Az együttműködés eredményes volt, így aztán Szita Károly 2019. április 25.-i közgyűlésen bejelentette, hogy

 

„elkészültek a kiviteli tervek, 2020 végére elkészülhet a kemping is.”


Az beruházás megvalósításának időpontjára vonatkozó polgármesteri ígéret - mint annyi más beruházás esetében - gyorsan megkérdőjelezhetővé vált, ugyanis a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás csak fél évvel később, 2019. november közepén jelent meg.

 

A késlekedésnek pénzügyi okai voltak, ugyanis kiderült, hogy az önkormányzat és az üzemeltető által megálmodott műszaki tartalom megvalósítására nincs elég pénz.

 

Sajnos a polgármester pénzszerző lobbizásának keresztbe tett a járvány, nem sikerült a plusz fél milliárdot megszerezni, így hát újra kell gombolni a kabátot: a tervezés, kivitelezés, berendezések, eszközök költségei az önkormányzat költségvetési rendelete szerint - nem haladhatják meg a 2,5 milliárdot.

 

Majdhogy nem nulláról kezdődik minden: az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítésének határideje 2021. augusztus 16.  A tervek birtokában a kivitelező kiválasztására új közbeszerzési eljárást kell indítani.

Az elmúlt évek (és a közelmúlt) drasztikus építőipari áremelkedése láttán – amely a kormánynál is kiverte a biztosítékot – indokolt a kérdés, mit érhet ma a 2015. évi – kivitelezésre szánt - 2 milliárd?

 

Ismerve a közbeszerzési eljárások buktatóit, a Deseda Kemping legjobb esetben is csak a 2023 nyarán fogad majd turistákat, köztük a hollandokat.

 

 



Lap tetejére