A kiegyensúlyozott kaposi tájékoztatás: „Nem az számít, hogy mit mond, hanem az, hogy ki mondja”!

2014.09.22.
Hozzászólás

Sajtótájékoztatót tartott a város polgármestere és interjút is adott a kaposváriak televíziójának. „Kaposvár polgármestere elmondta, hogy az idősek is élvezték az Erzsébet utalványhoz kapcsolódó programok előnyeit”- hangzott a felvezető szöveg.
„Az Erzsébet programnak olyan sikeres volt ez a kezdeményezése, hogy egy nap alatt betelt, így a Kaposvár önállóan is meghirdette és így az elkövetkező esztendőben is biztosítani fogja idősebb polgárai számára azt a lehetőséget, hogy aki gyógyulni vagy pihenni akar menni a kaposvári gyógyfürdőbe, élményfürdőbe, az kedvezményesen ezt követően is meg fogja tudni tenni” – nyilatkozta Szita Károly. 1030 kaposvári igényelte a gyógyulás ígérő bérletet.
A legutóbbi sajtótájékoztatómon ismertetett, a Kaposvár Kártya kedvezményeinek bővítésére vonatkozó - közel 22 ezer autótulajdonost érintő - igényről a köztelevízió még csak említést sem tett. Ez a kiegyensúlyozott tájékoztatás? Csak nem „fagyasztják” jó hírt valakinek?

Meg tanulhatna már sajtótájékoztatót tartani, mondták gyakran a helyi médiumok munkatársai. „Nem kell sokat beszélni, elég azt a három-négy mondatot elmondani, ami fontos”.

Több évtizedes tapasztalatom szerint a sajtótájékoztatót tartó politikus, közéleti személy (ez utóbbihoz sorolom magamat) legalább nyolc-tíz percet beszél, majd – esetenként – interjút ad. Itt valóban lényeges, hogy ne hangozzék el három-négy bővített, „ütős” mondatnál több. Erre „vevő” a média.   Ugyanakkor számtalan példa igazolja, a 30-40 másodperces interjúban csak fél-igazságokat lehet elmondani, ami a legtöbb esetben félrevezeti a közvéleményt.

Íme, egy friss példa: néhány nappal ezelőtt Szita Károly, a város polgármestere és Guller Zoltán a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának elnöke sajtótájékoztatót tartott a 2014-ben meghirdetett Erzsébet utalvány somogyi-, kaposvári tapasztalatokról és arról, hogy Kaposvár a saját erejéből hirdetett - nyugdíjasok számára - kedvezményes fürdőbelépő igénylésére pályázatot. „Ennek keretében 1030, 60 évfeletti kaposvári pihenhetett a fürdőnkben”. Erről a helyi médiumok többsége, így a helyi köztévé is nagy terjedelmes számolt be.

„A sajtótájékoztató végén a város polgármestere interjút is adott a kaposváriak televíziójának. A felvezető szöveg szerint „Kaposvár polgármestere elmondta, hogy a fiatalok mellett az idősek is élvezték az Erzsébet utalványhoz kapcsolódó programok előnyeit”.

„Az Erzsébet programnak olyan sikeres volt ez a kezdeményezése, hogy egy nap alatt betelt, így a Kaposvár önállóan is meghirdette és így az elkövetkező esztendőben is biztosítani fogja idősebb polgárai számára azt a lehetőséget, hogy aki gyógyulni vagy pihenni akar menni a kaposvári gyógyfürdőbe, élményfürdőbe, az kedvezményesen ezt követően is meg fogja tudni tenni”- nyilatkozta Szita Károly.

A kaposváriak televíziója a következő mondattal zárta keretbe az interjút: „Idén több mint ezer nyugdíjas hatvan százalékkal használhatta a virágfürdőt. A tíz alkalmas bérletet kétezer-ötszáz forintért vásárolhattak a hatvan év feletti kaposváriak.”

A nyilatkozat, illetve a szerkesztői közlés féligazságokat tartalmaz, félrevezető. Pedig a teljes igazság korábban már megjelent. A tudósítók forrásként a városházát jelölték meg.

Ami most - a választásokra tekintettel - kimaradt a mi televíziónk tudósításából: A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 2014-ben az Erzsébet program keretében hirdette meg a kedvezményes fürdőbelépőt az időskorúaknak. Az erre szánt állami támogatási keret azonban hamar kimerült. Kaposváriak azért sem tudtak fürdőbelépőt igényelni, mert a pályázathoz szükséges igazolást későn kapták meg. „Egyetlen szerényebb körülmények között élő, kaposvári nyugdíjas sem eshet el a kedvezményes fürdőlehetőségtől” – mondta március elején Szita Károly. „11 ezer idősebb városlakó jogosult arra, hogy jelentős kedvezménnyel gyógyulhasson a fürdőnkben. Őket levélben is megkeresem, s értesítem őket erről a lehetőségről”- tette hozzá a polgármester. Így történt?

Ezért Kaposvár pályázatot hirdetett azon 60 év feletti kaposváriak számára, akiknek a rendszeres havi ellátásuk nem haladta meg a 147 ezer forintot. Az is kiderült, hogy a kedvezményes, mindössze tíz alkalomra bérlet csak a Virágfürdő termál medencéjére érvényes.

Erre mondják, „Moszkvában nem osztogatnak, hanem fosztogatnak”!



Lap tetejére